Rechtsbijstandverzekering

Ongeluk? Ontslag? Ruzie? Krijg juridische hulp van experts en voorkom onverwachte hoge advocaatkosten. Dat geeft zekerheid.

  • Vind de beste rechtsbijstandverzekering
  • Snel en eenvoudig geregeld
  • Kies uit 15 verzekeraars
Vind & vergelijk meer dan 10 rechtsbijstandverzekeringen Door klanten beoordeeld met een 9.1 Bespaar tot € 273,- per jaar Eenvoudig rechtsbijstandverzekering afsluiten voor rust en zekerheid
Rechtsbijstandverzekering vergelijken & afsluiten? Wij helpen je op weg!

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering helpt je met de kosten als je juridische hulp of advies nodig hebt. Stel je hebt een probleem op het werk, met de buren of met een product dat je (online) gekocht hebt, dan kan je gebruik maken van deze verzekering. Je verzekering betaalt dan de kosten van de advocaat of het juridische advies.

“Een advocaat kost al gauw zo’n 200 euro per uur. En ik verzeker u; dat loopt snel op als je in de problemen raakt.”

— Mr. Frank Visser

De kosten voor juridisch advies of een advocaat zijn erg hoog. Een rechtsbijstandverzekering geeft je rust omdat je beschermt bent tegen de hoge kosten van een juridische procedure. Iedere situatie is anders. Het is daarom goed om te weten dat je bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering verschillende modules aan- of uit kan zetten. Rechtsbijstandverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten; controleer daarom goed in de polisvoorwaarde wat je wel en/of niet verzekerd.

Waarvoor ben je verzekerd?

De ‘modules’ of ‘dekkingen’ bepalen waarvoor je wel of geen aanspraak op kunt maken bij je rechtsbijstandverzekering. Door deze modulaire opzet krijg je grip op de (maand)premie; je bepaald zelf waarvoor je verzekerd wilt zijn en waarvoor juist niet.

1. Consument

Je bent ontevreden over een aankoop, maar het bedrijf luistert niet naar je klacht. Dit kan leiden tot een discussie of zelfs een conflict. Op dat moment kan de ‘Consument’-module van je verzekering van pas komen. Deze module biedt niet alleen juridische ondersteuning bij geschillen met bedrijven, maar ook bij familieconflicten, zoals kwesties rond erfenissen of adoptie. Voorbeelden van andere situaties die vallen onder deze module zijn:

  • Een webshop levert je aankoop niet na betaling;
  • Je hebt een conflict met je energiemaatschappij;
  • Je wifi-verbinding is niet zo snel als beloofd door je internetprovider;

2. Wonen

Bij het kopen, huren, of verbouwen van een woning kom je in aanraking met verschillende mensen, bedrijven en instanties. Denk aan een makelaar, een hypotheekadviseur of bijvoorbeeld een aannemer. Het kan zijn dat één of meer van deze partijen de gemaakte afspraken niet nakomen. In dergelijke situaties kun je rekenen op de ‘Wonen’-module. Een conflict met de buren valt hier ook onder. Andere voorbeelden van situaties zijn:

  • De schutting van je buren staat deels in je tuin;
  • Je hebt een lekkage en je huurbaas doet niets;
  • Je hebt een conflict met de VvE (Vereniging van Eigenaars);

3. Verkeer

De ‘Verkeer’-module staat voor je klaar wanneer er zich een geschil voordoet met betrekking tot schade aan voertuigen of na een verkeersongeval, of je nu automobilist, fietser of voetganger bent. Heb je een conflict met een autodealer of bijvoorbeeld een schadehersteller? Ook dat valt onder deze module. Andere voorbeelden zijn:

  • Een bestuurder van een scooter reed jou van je fiets en wil de schade niet betalen;
  • Je hebt een tweedehands auto gekocht en de garage komt de garantieverplichting niet na;
  • Je hebt een auto-ongeluk gehad en je wilt de schade verhalen;

4. Werk & Inkomen

Lig je met je werkgever in de clinch omtrent je ontslag, heb je een geschil over je pensioen of zijn er problemen rondom de studiefinanciering van de kinderen, dan kun je rekenen op de ‘Werk & Inkomen’-module. Mogelijke voorbeelden zijn:

“Als er één plek is waar problemen vaak ontstaan, dan is het wel op de werkvloer. Met de module ‘Werk & Inkomen’ ben je goed verzekerd voor dit soort situaties.”

— Kasper, expert rechtsbijstandverzekering.nl

5. Belasting (& Vermogen)

Met de ‘Belasting & Vermogen’-module ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten over bijvoorbeeld belastingen, obligaties en aandelen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie dat je bezwaar hebt gemaakt tegen een belastingaanslag waarbij je geen gelijk hebt gekregen of een conflict met een partij die voor jou dienst heeft verricht op het gebied van vermogens- en belasting beheer. Andere situaties kunnen zijn:

  • Je vermogensbeheerder houdt zich niet aan de gemaakte afspraken;
  • Je problemen hebt met een vakantiewoning (eigen gebruik) in het buitenland;

6. Scheiding (mediation)

De kosten die je maakt bij de mediator worden door de ‘Scheiding (mediation)’-module opgevangen. De kosten van de scheiding zelf worden dus niet vergoed. Verder zijn er vaak ook aanvullende voorwaarden verbonden aan deze module:

  • Er dient een vorm van samenlevingsverband (bijvoorbeeld een huwelijk of samenlevingsovereenkomst) aanwezig te zijn;
  • Dit samenlevingsverband en de rechtsbijstandverzekering (wachttijd) dienen reeds een aantal jaar (vaak 3) al te lopen;

De voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering

Voordeel 1: je bespaart hoge kosten

De gemiddelde jaarpremie (een paar honderd euro per jaar) van een rechtsbijstandverzekering heb je binnen no-time terugverdiend als je deze afzet tegen de kosten van een advocaat. Met een rechtsbijstandverzekering verzeker jij je van professionele rechtsbijstand tegen een vast laag bedrag per maand. Dat scheelt een hoop geld en daarmee zorgen.

“Je moet je niet overal voor verzekeren, maar alleen voor die dingen die je niet zelf kunt betalen. Juridische problemen is zoiets. Dat kun je niet zelf betalen.”

Mr. Frank Visser

Voordeel 2: de dekking kan ook gelden voor het hele gezin

Bij het afsluiten van je verzekering kan je ervoor kiezen om de volledige dekking toe te passen op alle gezinsleden. En dat is vaak ook nog eens een heel stuk voordeliger dan voor eenieder een aparte rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Voordeel 3: je bent in de toekomst zeker van juridische hulp

Misschien nog wel het grootste voordeel; je bent in de toekomst verzekerd van juridische hulp voor een vast laag bedrag per maand. Ook al denk je nu dat je toch geen conflicten gaat tegen komen, is het toch zeer raadzaam om een rechtsbijstandverzekering aan te vragen.

Voordeel 4: stel de verzekering samen naar eigen wens

Met de verschillende modules kan je er voor zorgen dat je de verzekering naar wens kunt invullen. Zo verzeker jij je enkel voor de zaken die op jouw van toepassing zijn of waar jij in de toekomst conflicten denkt te kunnen tegenkomen. Dat geeft rust en voelt tegelijkertijd toch ook fijn in de portemonnee.

Nadeel 1: je moet de verzekering afsluiten vóór het conflict

Conflicten waarin je je al bevindt of verwacht te gaan bevinden ten tijde van het afsluiten van de verzekering, zijn uitgesloten. Het is dus raadzaam om een rechtsbijstandverzekering op zak te hebben zodat vast staat dat je de rechtsbijstandverzekering ruimschoots voor het conflict al had afgesloten.

Nadeel 2: je maakt er niet altijd gebruik van

Juridische hulp nodig? Dat zal niet altijd het geval zijn. Soms zal het voelen alsof de rechtsbijstandverzekering overbodig is. Eigenlijk is dat alleen maar fijn; niemand wilt toch lopende conflicten hebben? Maar onthoud: als je toch een rechtsbijstandverzekering hebt, dan schakel je sneller hulp in dan als je zelf een advocaat moet gaan betalen. Je weet immers nooit wanneer je in een conflict terecht komt.

“Een advocaat kost al gauw zo’n 200 euro per uur. En ik verzeker u; dat loopt snel op als je in de problemen raakt.”

Mr. Frank Visser

Waarom een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: de kosten voor juridisch advies kunnen zo hoog oplopen, dat de gemiddelde Nederlander dat niet kan betalen. Met een rechtsbijstandverzekering zorg jij er voor dat je jezelf juridisch óók kunt beschermen. En dat voor een vast laag bedrag per maand. In onderstaande video legt Mr. Frank Visser de noodzaak van goede rechtsbijstandverzekering uit.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken in 2024

Een rechtsbijstandverzekering helpt je met problemen in de toekomst. Heb je nu een probleem? Vergelijk dan Rechtsbijstand on Demand.

Vanwege de grote verschillen tussen de verschillende verzekeraars, is het slim om rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken. Er zijn meerdere soorten dekkingen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast dien je goed te kijken naar het eigen risico dat je mogelijk moet betalen. Bij ons vergelijk je 15 rechtsbijstandverzekeringen en daarmee zijn we één van de grotere websites op het gebied van rechtsbijstandverzekeringen. Je geeft eenvoudig aan welke zaken jij belangrijk vindt en onze tool gaat opzoek naar de beste match. Dat geeft zekerheid!

Waar je op moet letten tijdens het vergelijken

Let goed op het eigen risico dat je mogelijk moet gaan betalen. Dit bedrag betaal je op het moment dat je gebruik wilt maken van de juridische hulp via je verzekering. Daarnaast is het belangrijk om op de maximale vergoeding te letten. Dit is de vergoeding waarvoor je maximaal verzekerd bent als je zaak door een jurist behandeld, die niet door je verzekeraar wordt aangedragen. Maak je wel gebruik van de voorkeursadvocaat van je verzekeraar, dan geldt dit maximum niet. Naast het eigen risico en de maximale vergoeding, geldt de wachttijd als een ander belangrijk aandachtspunt. Dit is de periode die je moet wachten alvorens je gebruik kunt maken van de verzekering. Een conflict mag niet voor of tijdens deze wachttijd zijn ontstaan, dan word je niet geholpen.

Een rechtsbijstandverzekering sluit je dus écht af voor conflicten in de toekomst. Houdt hiermee tijdens het vergelijken van verschillende rechtsbijstandverzekeringen rekening!

Uitvoering van de rechtsbijstand

Er zijn een groot aantal verzekeraars die een rechtsbijstandverzekering aanbieden, die zowel overeenkomsten als verschillen vertonen. De overeenkomsten tussen de maatschappijen komt doordat veel aanbieders de uitvoering van de rechtsbijstand uitbesteden aan organisaties die hierin gespecialiseerd zijn. In onze tool zie je dat terug bij “Rechtshulp”. Je zult daar bijvoorbeeld partijen zoals DAS, ARAG, Achmea of Anker voorbij zien komen. Wil je graag dat DAS de uitvoerende rechtsbijstandverzekering is dan kan je bijvoorbeeld ook terecht bij Nationale-Nederlanden of OHRA.

 

Veel gestelde vragen over de rechtsbijstandverzekering

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering krijg je voor onvoorziene conflicten of problemen in de toekomst juridische hulp. Voor een relatief laag bedrag per maand voorkom je dat je hoge advocaatkosten moet betalen. Advocaat tarieven van € 200,- per uur zijn heel normaal. Een rechtsbijstandverzekering is dan stukken goedkoper.

Hoeveel kan ik besparen met rechtsbijstandverzekering vergelijken?

Door rechtsbijstandverzekering vergelijken kan je € 273,- besparen. We gaan dan uit van de duurste verzekering tegenover de goedkoopste. Naast een flinke besparing geeft het hebben van een rechtsbijstandverzekering ook rust: je staat sterker bij een juridisch conflict. Maak dus een vergelijking en kies de verzekering die het beste bij je past.

Voor welke conflicten en problemen kan ik een rechtsbijstandverzekering gebruiken?

Het is mogelijk om zelf te kiezen voor welke conflicten en problemen je verzekerd wilt zijn. Je kan zelf verschillende modules kiezen. Denk hierbij aan problemen die je hebt als Consument met bedrijven, in het Verkeer als autorijder, fietser of voetganger. Of denk aan problemen met de buren, of een huurbaas: dan kan je de module Wonen kiezen. Ook is het mogelijk dat je problemen krijgt met je Werk, bij bijvoorbeeld ontslag of een reorganisatie. Bij een conflict met de Belastingdienst is het tevens mogelijk om hulp te krijgen van juristen met de module Belasting. Ook is het mogelijk om je te verzekeren van mediation bij een echtscheiding.

Kan ik een rechtsbijstandverzekering aanvragen?

We hebben op Rechtsbijstandverzekering.nl een overzicht gemaakt met daarbij vanaf premies en de mogelijkheden. Door op de website van de verzekeraars een berekening te doen kan je daar ook direct een aanvraag doen. Je ontvangt van de verzekeraar dan spoedig of je geaccepteerd bent als klant.

Kasper is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder rechtsbijstandverzekeringen. Sinds 2010 schrijft hij over rechtsbijstand (verzekeringen) in Nederland.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd: